onsdag 4 augusti 2010

Jakten på det autentiska

Det pågår nu ett arbete i alla olika SKKanslutna rasklubbarna att göra en beskrivning av rasens ursprung, användningsområde, hälsoläge och utifrån detta utarbeta en handlingsplan för att åtgärda eventuella problem inom rasen. Arbetet (och slutdokumenten) kallas Rasspecifika avelsstrategier (RAS). Man måste dock hålla i minnet att det inte alltid finns så mycket vetenskapliga arbeten att luta sig mot när det gäller just ursprung och historiskt användningsområde. Istället använder man sig som en viktig grund av den rasstandard som är godkänd av den internationella paraplyorganisationen FCI. Vad många inte tänker på är, att dessa rasstandarder inte är en avbildning hur den rasen egentligen var eller såg ut. Rasstandarden bygger istället på hur man ville att de skulle vara och se ut. Om man så vill ett önsketänkande.

De nationalistiska strömningarna var starka i slutet av artonhundra- och början av nittonhundratalet, då FCI bildades och rasstandarder utarbetades. Varje land ville ha "sin egen" ras. Vi kan ta min egen ras ungersk kuvasz. Ända fram till en bit in på 1900 talet sågs ungersk kuvasz, slovensky cuvac och den polska tatran som en och samma ras. Det var inte för att raserna var olika som olika rastandarder skapades utan det handlade snarare om en nationalistisk stolthet. Sen finns det ytterligare raser som liknar dessa som den franska pyrenéerhunden och den italienska maremman osv.

Ovanstående är bara ett exempel på hur en rasstandard har skapats. En konsekvens av detta är att merparten av rasens individer inte uppnår rasstandardens mål. Detta gäller såväl utseende som egenskaper. Det finns m a o en rad andra egenskaper och exteriöra variationer som inte uppmärksammas när man pratar om en ras. Likväl finns de där. Selektiv avel kan förstärka vissa egenskaper och utseenden och försvaga andra. (Tyvärr många gånger genom kraftig linjeavel). De flesta som håller på med avel vet att variationerna mellan olika linjer kan vara väldigt stora. Ibland så stora att raserna delats upp i en eller flera varianter.

Männsikor har skapat många olika hundraser. I dagens arbete ute i rasklubbarna finns ett sökande efter det urpsrungliga, det sanna, det äkta och autentiska. När man vill beskriva den egna rasen så utgår man inte i första hand från hur hundarna är i nuläget utan man söker finna historiska källor till rasens olika användningsområden. Därefter vill en del rasklubbar inrätta arbetsprov så att den ursprungliga hunden kan bibehållas. Det spelar ingen roll om detta arbetsprov har någon relevans för vad hunden kan användas till idag. Ett exempel är att det finns krafter som vill att min egen ras puli ska göra någon form av vallanlagsprov. Min undran är, om de flesta som har puli idag har dem som sällskapshundar, varför ska då avelsdjuren ha klarat ett vallanlagsprov? Jag förstår att det är relevant om merparten av djuren används som vallhundar. Men hur många har får eller boskap idag?

Även om vi människor har avlat fram olika raser för olika ändamål får vi inte glömma bort att en hund föds inte till vallhund eller jakthund. Den föds med egenskaper som kan passa till olika ändamål. Men det är inget som säger att dessa egenskaper inte kan användas till annat också. Min åsikt är att många uppfödare och hundägare är väldigt trångsynta om de tror att deras hund enbart skulle passa för ett användningsområde. I vissa raser vill man inte heller förstärka egenskaper som varit nödvändiga för deras ursprungliga ändamål. Ett exempel är hundar som en gång i tiden användes till olika kampsporter. Faktum är att det är inte så svårt att förstärka andra egenskaper som bättre passar in i vårt samhälle.

I debatten om det som i media kommit att kallas"kamphundar" finns det förbjudsivrare som pekar på att vi inte kan ha hundar som en gång i tiden avlats för t ex hundslagsmål. Det dessa människor inte tänker på är att för det första passade inte de flesta av dessa raser till sitt ändamål ens på sin egen tid. För det andra är det inte säkert, att de hundar som avlats fram idag, har några bakomliggande släktingar som verkligen användts inom någon kampsport. För det tredje har jag väldigt svårt att tro att seriösa uppfödare som ville förvalta den egna rasen skulle bryta mot de nya lagarna som förbjöd t ex hundslagsmål. Jag tror istället att dessa uppfödare varit väldigt måna om att göra den egna rasen "rumsren".

Vad jag vill säga är att det finns ett romatiskt skimmer kring det "ursprungliga" och "äkta". Tyvärr handlar dessa föreställningar inte om någon verklig hund. Det är inget annat än mänskliga önskemål, drömmar och en nostalgisk längtan efter det autentiska.

8 kommentarer:

Eva sa...

Som du säger "nostalgisk längtan efter det autentiska". Men det är ju samtidigt lite lustigt eftersom människan också vill göra om allt till att passa sina egna syften/vilja/ovilja.
I mitt fall, skulle "autentisk", i sin förlängning betyda återgång till engelsk cocker ist f amerikansk...
Och vad gäller användning har du ju så rätt i att det till en hel del beror på individ. Amrisen är ju apportör (vatten). Men många är duktiga på spår, agility, lydnad. Och jag läste för länge se'n om en ursöt liten tik, just godkänd som räddningshund! Det kan nog vara "säkrare" att köpa en border collie om du vill ha en vallare - men vår första tax hade klara idéer om hur hålla ihop familjen:)

Anonym sa...

När det gäller "kamphundar" finns det alltid de som hellre vill förbjuda hunden i stället för att förbjuda olämpliga hundägare :/

Sv: Saften finns att köpa på ICA - Tropisk frukt ;)

Grabbarna boys sa...

Tack för den återigen fina kommentaren i min blogg.
Jag gillar din blogg mycket o du skriver väldigt bra.
Mycket intressant att läsa.
Dessutom har du mycket fina bilder på hundarna och annat som t.e.x svampar o goda blåbär.
Ha det bra.
/Patricia

Quila o Ronja sa...

Mycket tänkvärt läsning.
Se där ja, ni har ju också hittat dom där gula, som är så goda ;-)
Sv. Kanske kan tyckas som "fusk" med GPS, men va sjutton......Det fungerade i alla fall bra ;-)))

//Susanne

Nathalie sa...

Intressant läsning, minst sagt! Precis som du skriver är anhängare av en viss ras ofta mån om att eftersträva det genuina och det ursprungliga, både exteriört och interiört. Att vallhundar ska få valla känns som en självklarhet, men i dagens samhälle existerar knappt vallning som en "syssla på gården" utan för att hunden ska få valla ska hundägaren söka upp möjligheten i form av att gå på dyra vallningskurser alternativt (om kunskapen redan finns) leta upp en fårflock som är lämplig att valla. Oavsett blir det inte alls vallning i den utsträckning som rasen är framavlad för, att valla gårdsdjuren varje dag som arbetsuppgift, utan snarare som en hobby och rolig aktivering någon gång då och då. Frågeställningen är intressant... Borde man då verkligen fortsätta att selektivt avla fram individer med stark vallinstinkt och än viktigare; borde avelsdjuren ha klarat ett vallningsprov för att ens få användas i avel?

SV: javisst är det klockrent med hundkurser på campingen, visste faktiskt inte att campingen hade det men jag visste att den var riktigt hundvänlig. :)

Unknown sa...

Jag har nog börjat tycka att det är för många "raser". Bara hundarna är friska och någorlunda hanterbara så räcker det för mig.Jag tycker också att det är hyckleri av SKK med urvalet av egenskaper som är politiskt korrekta.Tomma skal finns det för många av. Jag vill personligen ha en gårdvar och har en. :)

Team Nelson / Ordringen. sa...

Mycket intressant som vanligt. Håller med om mycket i ditt senaste blogginlägg.
Sedan är det väl också så att det är mycket viktigt att vi som hundköpare skaffar en hund som blir lycklig med vårt sätt att leva. Min bror t ex måste kunna köpa en Border som älskar vallning och bär på dom generna fullt ut eftersom han sysslar med får. De bildar ett bra team.
SKK kanske sysslar med efterkonstruktioner och lite nostalgi, men det ska vi också försöka göra efter hundköpet.
Stort ämne och korta kommentarer leder lätt till missförstånd men jag chansar på att jag uttryckt mig förståeligt.
Hälsn. Ulf E

Christina Klosterberg sa...

Tack för alla kloka ord. Det där med att välja hundras efer livstil är viktigare än man tror. Sen är jag inte kritisk till att hundar används till det de arbetat med i tidigare generationer. Men vi får inte glömma bort att utgå från den levande hunden här och nu.